Autor: Hana Kazazović

Sinoć sam konačno završila sa čitanjem knjige “Hoće li nam biti oprošteno?” E. M. Houms. Ne sjećam se kad sam zadnji put čitala ovako debelu knjigu, cijelih 650 stranica. Godinama nisam sigurno.

Međutim, moram reći da je ovo knjiga koja vam zaista drži pažnju svih 650 strana. Pisana je zanimljivo, jednostavnim jezikom, tako da i pored toga što se povremeno bavi teškim temama nije “teška” za čitanje.

Vrijeme radnje u knjizi je smješteno unutar jedne godine. Na početku godine jedan događaj izmijeni iz temelja živote dvojici braće i njihovim porodicama u cjelini, uzdrmavši ih iz temelja.

Ne, neću vam prepričati o čemu se radi, neće vam onda biti zanimljivo čitati knjigu :)

Reći ću samo da se u tih godinu dana likovima dogodi toliko blesavih, čudnih, smiješnih i nevjerovatnih stvari i događaja da na momente morate zastati i pomisliti kako ste srećni jer živite neki svoj, običan život, ni nalik tom njihovom.

Onda u nastavku knjige naletite na nešto što vas podsjeća na vas, pa shvatite da je sam život inače splet nevjerovatnih okolnosti i da sigurno nijedna knjiga ne može opisati sve ono što se u bilo čijem životu može desiti.

Ali će vas natjerati da zastanete i da se zamislite nad onim što čitate. Analiziraćete Haroldovo ponašanje i odnos prema bratovoj djeci, pa pomisliti kako vi možda ne biste tako. Biće vam simpatično ponašanje njegove majke u staračkom domu, pa ćete se zapitati da li biste vi voljeli svoju starost provesti na takav način, ili biste radije bili sami u stanu/kući, čekajući da vas neko posjeti i odvoji sat vremena svog života da bi vam pravio društvo.

Čitaćete o Haroldovoj vezanosti za Tesi, porodičnog psa koji je odan cijeloj porodici, pa ćete se sjetiti svih onih koji svoje ljubimce ostave na ulici kad im dosade ili kad krenu na godišnji odmor. Naravno da ćete se pitati kako to mogu uraditi i naravno da nećete dobiti odgovor na to pitanje nikad u životu.

Hoću da kažem da je ovo knjiga o životu koji se dešava svuda oko nas i o ljudima koji nas okružuju. Jedan trenutak o kojem nismo razmislili, jedan događaj, pokrenu lavinu dešavanja na koje nemamo uticaj. Njihov rasplet je stvar sreće ili spremnosti da se uhvatimo u koštac sa svim što se dešava. Kako ćemo ih podnijeti često najviše zavisi od odnosa sa ljudima koje imamo u životu.

Svako opiranje i neprihvatanje realnosti nam samo može otežati snalaženje i dovesti nas u još težu situaciju. Prilagođavanje i prihvatanje realnosti je ono što nam može pomoći i olakšati život.

To su otprilike osnovne pouke koje sam ja izvukla iz ove knjige. Vjerujem da bi svako od vas imao i neke drugačije.

Zato će neko od vas imati priliku da knjigu dobije na poklon, da je na miru čita i  analizira za sebe.

Komentare pišite ispod ovog teksta do četvrtka (18.6.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs i www.delfi.rs

2015-06-12 07.04.47

Laguna Knjige o kojima se priča
Objavu teksta podržala Laguna.rs, u skladu sa pravilnikom o reklamiranju na blogu