Autorica: Hana Kazazović

Volim da čitam osvrte drugih na pročitane knjige, jer tako tražim sama inspiraciju za čitanje. Baš zato sam odlučila da i ja napišem osvrt na moju čitalačku 2018. – možda nekom bude zanimljivo kao preporuka.

Međutim, moram reći da meni uopšte nije bilo lako napisati osvrt na knjige koje su mi u 2018. ostavile najjači utisak. Ne samo zato što ih je bilo 80-ak pročitanih, pa je teško izdvojiti tu samo određene. I dok sam gledala svoj spisak, jer ja vodim evidenciju i kod sebe osim profila na Goodreadsu, odlučih da mi kriterij za izbor bude “Kojoj bi se knjizi vrlo rado ponovo vratila?” To je u stvari pomoglo da napravim ovaj spisak (neki naslovi su klikabilni, da znate, i vode na knjige) :)

1. Vremenska petlja – Nenad Veličković

Ovo je knjiga koja je mene oduševila toliko da sam sigurna kako ću je sebi kupiti (čitala sam je iz biblioteke) i iščitavati ponovo. Tri glavna junaka ove knjige upadaju u vremenski tunel i prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu u različitim vremenskim periodima. Pri tome su njihovi susreti sa poznatim istorijskim ličnostima veoma slikovito opisani, duhoviti, ali takođe i korisni za neku vrstu blic prikaza naše istorije. Toliko mi je genijalno napisana da sam muža maltretirala stalno čitajući mu odlomke naglas, pa nije imao potrebu sam ponovo da je čita :)

2. Zuko Džumhur – sve njegovo

Moram napisati ovako jer sam ja nakon posjete Konjicu i rodnoj kući Zukinoj iščitala sve što je bilo u ponudi u našoj biblioteci, a to su 4 knjige – Nekrolog jednoj čaršiji, Hodoljublja, Pisma iz Azije i Pisma iz Afrike i Evrope. Zuko je pisao putopise, ali tako da imate osjećaj kako putujete sa njim. I tako pripovijeda da prosto uživate u čitanju. Snimila sam njegov opis Neretve jer je predivan, pa ga možete poslušati na Neretva – Voljena rijeka.

3. Istočni Diwan – Dževad Karahasan

Ovo je knjiga koju vam ne mogu prepričati, ali ću reći da sam neke stranice sebi poslikala da ih sačuvam dok ne nabavim knjigu (opet biblioteka bila u pitanju). U opisu na Goodreadsu stoji “”Istočni diwan” je djelo o sufijskom mučeniku i svecu Al-Halladžu, kompleksna studija u kojoj se preklapaju vjerno rekonstruirani ambijent Bagdada u 8. vijeku, refleksivni pasaži i egzistencijalno-spiritualna drama legendarnog martira, pjesnika i aforističkog mislioca.” Ima tu dosta sufizma, a to je nešto što baš volim i zato sam uživala iščitavajući ove stranice.

4. Irvin Yalom – sve njegovo

Opet slučaj kao sa Zukom. Nekad sredinom godine sam zahvaljujući preporukama sa društvenih mreža “otkrila” Yaloma i onda iščitala sve što mi je došlo pod ruku. Mislim da mi je ostala još jedna ili dvije njegove knjige. Zašto mi se dopada? Zato što je psihijatar sa fantastičnim darom za pripovijedanje. U svojim knjigama on piše o psihijatriji kroz priče o filozofima na primjer, pa je sve to i zanimljivo i poučno.

Njegove knjige koje sam pročitala ne mogu poredati po tome koja mi se najviše dopala, jer su mi sve na neki način bile zanimljive i drage. “Gledanje u sunce”, “Liječenje Šopenhauerom”, “Kad je Niče plakao”, “Krvnik ljubavi” i “Problema Spinoza”.

5. “Mostarenje” – Mišo Marić

O njoj sam pisala i tekst (klikom na naslov do njega) i sve što sam željela reći je u tom tekstu. Knjiga koju baš volim.

6. Zašto se niste ubili? – Viktor E. Frankl

Očito je – volim psihijatriju i moram naći način da sebi ostavim podsjetnik za neki sljedeći život pa da nju upišem i završim :) Viktor je preživio boravak u koncentracionom logoru u 2. svjestkom ratu i ovo je na neki način knjiga o tome, odnosno o načinu na koji je uspio to sve preživjeti i kasnije nositi sa sobom. Veoma teška, ali i veoma zanimljiva i korisna.

7. Limeni dečaci – Svetlana Alexievich

Volim njeno pisanje, ma koliko knjige koje piše bile teške za čitanje i dirale u srce. Ova je o ratu u Afganistanu, potresna i važna, a osvrt na nju sam pisala i u naslovu je link do njega.

8. Pacijent iz sobe 19 – Zoran Žmirić

Ovo je knjiga koju sam pročitala pred kraj godine (osvrt na nju je u linku na naslovu) i zaista je ostavila jak utisak na mene. Voljela bih da je pročita što više ljudi sa ovih prostora.

Na kraju da pitam vas – koje knjige su na vas ostavile najjači utisak u 2018.? Šta biste preporučili meni i drugima?
Sviđaju ti se moji sadržaji i želiš podržati rad Cyber Bosanka bloga? Klikom na baner saznaj kako :)