Autor: Hana Kazazović

Pročitala sam knjigu “Slipstream Time Hacking – How to Cheat Time, Live More and Enhance Happiness” i potpuno mi je promijenila percepciju o vremenu. Ovo je jedna od onih knjiga koje pročitate i osjetite kako vam se pomiču točkići u glavi. Sve nakon toga izgleda isto ali imate jasniju sliku života ispred sebe i želite to podijeliti sa ostalim ljudima.

Zato i pišem ovaj tekst.

O čemu se radi u knjizi?

Ovo je knjiga o vremenu i našoj percepciji vremena. Nakon čitanja sam shvatila zašto sam uvijek imala osjećaj da se na nekom autoputu života krećem sporo. Uvijek sam imala osjećaj da sam sporija od ostalih i željela ubrzati.

Sad znam kako to napraviti i reći ću vam to malo kasnije.

“Šta ako se više fokusiramo na to koliko nam je vremena trebalo za nešto nego na to koliko smo daleko stigli” – jedno je od pitanja iz knjige.

Sjećam se kako me prodavac u Washingtonu pitao gdje je moja zemlja i ja mu nisam znala reći jer tačnu udaljenost ne znam ni sada. Ali me onda pitao koliko traje let do tamo i to sam znala – oko 12 sati.

I to je poenta knjige otprilike. Nije važno koliko je kilometara BiH od Amerike jer nije isto idete li avionom ili brodom.

Vrijeme je jedina stvar koju ne možemo zaraditi ili kupiti i imamo ga ograničeno na raspolaganju. Ne znamo u stvari tačno ni koliko nam je ostalo u životu. Bez obzira na to često ga trošimo kao da je neograničeno na stvari koje nam ne znače, aktivnosti koje nas nerviraju ili ljude koje ne volimo.

Ja sam često svoje vrijeme trošila neodgovorno, to sad vidim. Nisam nikad o vremenu razmišljala kao o valuti. Zbog toga me vjerovatno ova rečenica autora pogodila direktno u glavu:

“Upropaštavati svoje vrijeme znači upropaštavati sebe.”

Kad shvatite da ste vi u stvari vaše vrijeme, razmislićete o tome kako ga trošite. Ja razmišljam o tome od kako sam stigla do kraja knjige. I spremna sam napraviti neke bitne promjene u životu.

“Ako se osjećate zaglavljeno, SveMir vas preklinje da nešto promijenite”

Tako zaglavljeno sam se osjećala mnog puta. Kad sad mislim o tim situacijama shvatam da sam nakon njih uvijek nešto mijenjala. Voljela bih da sam ovu rečenicu znala prije jer bi mi uštedila vrijeme. Ovako sam često lupala glavom o zid dok ne bih skontala da nema druge osim da se mijenjam.

Jedna rečenica je citat Tyler Rexa. On kaže:

“Bilo šta je moguće, ali nije sve moguće”

I ovo je dobro znati zato što smo skloni tome da radimo više stvari odjednom. Ubiće nas multitasking. I ja često želim više toga u isto vrijeme čak i ako znam da je prvi korak na putu do uspjeha – fokusiranje. Zato je ovo dobro da se podsjetim kako moram izabrati najvažniju stvar i odustati od nekih.

Jedan od najinspirativnijih dijelova mi je bio onaj koji poredi život sa letom aviona i koji kaže da je najvažnije znati kako pilotiramo svojim životom, koja nam je destinacija i kakve povratne informacije dobijamo da bismo održali naš kurs.

Ne možemo se osloniti na autopilot u životu. Kako autor kaže:

“Jedna stvar je sigurna, život nagrađuje one koji se trude i djeluju – one koji rade; ne one koji žele”.

Nije dovoljno željeti – moramo djelovati.

Najvažniji dio knjige za mene je:

“Cilj ove knjige je da usporite i stignete dalje. Ne možete to uraditi ako brzate iz jedne aktivnosti u drugu. Ne možete usporiti tako što ćete biti prezauzeti. Možete usporiti samo ako ste prisutni u sadašnjosti, ako živite raznovrsan život i ako izaberete da se sa ljudima koje volite povežete kroz ljubav i ranjivost”.

Mislim da sam našla način kako da usporim u ovom gornjem pasusu. Ne moram ubrzati sebe. Moram unijeti raznovrsnost u svakodnevne aktivnosti i biti više svjesna trenutaka u kojima živim. Znam da je to pravi način jer sad radim upravo suprotno i zato to moram mijenjati.

Ova cijela knjiga je bila prosvjetljujuća za mene. Preporučila bih je svima koji imaju osjećaj da im vrijeme curi kroz prste i koji se osjećaju zaglavljeno u životu. Stvarno pomaže mijenjanju perspective a nekad je upravo to ono što nam fali da nas pokrene prema onom što želimo.

Možete je besplatno dobiti u elektronskoj verziji na engleskom jeziku ukoliko se pribilježite na benjaminhardy.com. Ja sam to napravila i moram reći da mislim kako mi je to bio jedan stvarno dobar potez.