Autorica: Hana Kazazović

Tek kad sam sjela da napišem ovaj osvrt na moj junski čitalački izbor, skontah da sam pročitala 10 knjiga. I to puno njih baš i nije bilo lagano. To je ukupno 36 knjiga do sada i ako imate ideju kako bih mogla pametno iskoristiti ovu svoju ljubav i hobi, javite mi svakako :D

1. Self-Care for the Real World – Nadia Narain, Katia Narain Phillips

Svako malo ja posegnem za ovako nekom laganicom u nadi da ću naći tajni recept za jednostavnije življenje. I pročitam, neki savjet i uvedem u primjenu, ali i dalje ostaje ono da jednostavno moraš zapeti i raditi. Elem, ova knjiga je puna savjeta o tome kako živjeti bolje, ispunjenije i sretnije. Ništa spektakularno, malo šta pamtljivo.

2. Homo Deus: Kratka istorija sutrašnjice – Yuval Noah Harari 

Preko 500 stranica koje nisam ispuštala iz ruku. O čovjeku i o tome kuda idemo. Šta će sada biti prioritetni problemi čovječanstva umjesto gladi, bolesti i rata? Yuval je filozof, piše o stvarima koje se meni stalno motaju po glavi, pokreće gomilu pitanja i zaista je ova knjiga na mene ostavila jak utisak.

3. Moj muž – Румена Бужаровска

Moram reći da Rumena zaista super piše i vrlo realno prenosi dešavanja, tako da imaš onaj osjećaj kao da gledaš sve ispred sebe. E sad, što su teme i priče takve da se osjećam kao da mi je neko malo išaketao želudac, to je druga stvar. Rekla bih da ovakve stvari možemo vidjeti svuda oko sebe, ili naslutiti i to je ono što je naša realnost. Voljela bih pročitati neku njenu vedriju ili pozitivniju knjigu jer mislim da bi bilo zanimljivo uporediti, obzirom da mi se dopao stil.

4. Osmica – Румена Бужаровска

I kad god imam priliku volim vezano čitati djela istog autora. Nakon njene knjige “Moj muž” dobih priliku da pročitam i ovu. I uglavnom imam isti utisak – dobro piše, sviđa mi se stil, ali udara u stomak i ostavlja neki gorak ukus zbog crnila koji se izlije sa tih stranica.

5. Crni pupoljak – Ninoslav Mitrović

Volite li horore? Ja ne volim, da budem iskrena potpuno. Kao mala sam gledala one Hičkokove “Ptice” i to mi je mislim bilo zadnje iz tog žanra što sam vidjela 😱 I kad je izašla ova knjiga u izdanju Imprimatur bila sam u dilemi. Kontam, možda ja u stvari to i volim a ne znam? Pa sam joj dala šansu i pročitala je. I? Vrijedilo je, jer sad znam da ipak horore – ne volim. Nije “moja šoljica čaja”, kako se već kaže 🤪 Ali je knjiga odlično napisana i baš mi je držala pažnju i Ninoslav je stvarno dobar pripovjedač. Pa ako je ovo žanr koji volite, eto preporuke.

6. Mozak : čudesna priča o tebi – David Eagleman

Ovu knjigu sam potražila jer me zainteresovala kolegica blogerka Puella Sole svojim osvrtom. Knjiga je o tome kako funkcioniše mozak, šta sve može, a prije svega koliko ga ne poznajemo. Zanimljiva i jednostavno napisana, lako se i brzo čita, a neke stvari koje u njoj saznate možda budu korisne za život.

7. Razglednica iz groba – Emir Suljagić

Nakon čitanja knjiga sa ovakvom tematikom, uvijek mi se nameće zaključak da čovjek nema pojma šta sve može preživjeti. A druga stvar koja mi se vrti po glavi je da je pitanje šta preživljavanje u stvari znači. Pri tome mislim na to da nismo svjesni koliko toga možemo izdržati i koliko tuge, bola i razočarenja svaki čovjek u sebi može smjestiti. Teška, ali zaista upečatljiva knjiga.

8. Pod zastavom UN-a – Hasan Nuhanović

A nakon ove Emirove, uspjela sam doći i do ove knjige Hasana Nuhanovića. U njoj je kroz mnoštvo dokumenata i izvještaja pisano o ulozi UNPROFOR-a i svih ostalih organizacija u zločinu u Srebrenici. Detaljno, dan po dan. Jer je Hasan takođe bio tamo lično i mnogim događajima svjedočio i sam, a onda godine kasnije posvetio istraživanju i dokumentovanju koje je ovdje opisao.

9. U svoja četiri zida – Keti Radošević

Neobična i zanimljiva zbog teme i načina na koji je obrađena. O odnosu prema LGBTQ zajednici u Crnoj Gori (ali i svuda na Balkanu), o mukama sa kojima se suočava svaki pripadnik te zajednice – osude, nemogućnost da zakonski reguliše bilo šta vezano za odnos sa partnerom ili partnerkom, o suočavanju sa najbližima, strahovima… o svemu. Opisano kroz lik Teodore koja sve to prolazi. Dopao mi se način baš i nekako bih voljela da bude više ovakvih knjiga na našim prostorima.

10. Put do kuće svakog jutra sve je duži – Fredrik Backman

Kratka, topla priča o dedi, unuku, sinu, o demenciji i starenju, o tome kako se rastajati sa nekim kome prvo prestaje da radi mozak pa tek onda tijelo.

To je bio moj juni. Šta sam sve pročitala u 2019. možete vidjeti i ovdje na linku Pročitane knjige 2019.


Kako vam mogu pomoći?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.