Autorica: Hana Kazazović

Prije nekoliko mjeseci mi se javila autorica romana “U svoja četiri zida” sa željom da mi pošalje primjerak, zato što je primijetila da volim čitati knjige. I bila sam malo zatrpana knjigama, pa sam tek juče uspjela da ga pročitam :)

Tema romana “U svoja četiri zida” je neuobičajena za Balkan. Autorica mi reče da je u Crnoj Gori ovo prvi, a ja ne mogu da se sjetim baš ni primjera iz regiona, pa mi ispišite u komentarima ako znate neke.

Junakinja romana, Teodora, je lezbejka i ovo je priča o njoj. Roman prati nju i njene doživljaje, muke i probleme tokom nekoliko godina – od perioda u kojem je postala sigurna u svoju seksualnu orijentaciju.

U suštini je ovo jedna klasična priča o ljubavi opterećenoj okolnostima života na ovim prostorima, jer se radnja dešava u Crnoj Gori, a kad je Balkan i region u pitanju u pet deka su razlike u tome kako društvo reaguje na ljude iz LGBTQ skupine. Tako zajedno sa Teodorom prolazimo kroz njene ljubavi i razočarenja, patnju zbog prevare, zatim suočavanje i “autovanje” najboljoj prijateljici, razgovor i priznanje roditeljima. Ali imamo tu i mnogo drugih situacija, poput psihologa koji pokušava da je “vrati na pravi put” te obične borbe za opstanak u društvu koje više cijeni podobnost i partijsku knjižicu nego znanje i sposobnosti.

Priča je smještena u Crnu Goru, ali može biti ispričana na bilo kojem mjestu u regionu, sigurna sam.

Autorica je kroz roman provukla puno tema koje su problematične ovdje, od politike, podobnosti, odnosa prema drugom i drugačijem, prihvatanja i ljubavi uopšte. I uspjela je to sve ispričati na način koji nije težak ni naporan, nego zanimljiv za čitanje. Osim toga, puno je tu i korisnih stvari koje mogu edukovati čitaoca – o samom LGBTQ svijetu i terminima koji se koriste i o tome šta je važno znati kad je drugačija seksualna orijentacija u pitanju.

U suštini mi ovaj roman u cjelini djeluje kao dobar način za skretanje pažnje na probleme koje imamo i na to šta je zaista važno. Autorica je iskoristila dosta dilema koje koje mnogi potežu kao argumente vezano za ovu tematiku, i svaku je fino objasnila, na neki način i demistifikovala. Tako da baš razmišljam o tome kako bi ova knjiga mogla mnogima pomoći da razbiju predrasude, ako ih imaju. Samo ne znam kako takve nagovoriti na čitanje :)

Uglavnom, ako budete u prilici, preporučujem za čitanje.