Autor: Hana Kazazović

Roman “Mi” autora Dejvida Nikolsa je štivo koje me zabavilo čitajući, ali me ujedno i potaklo da razmišljam o ljudima, odnosima i vezama. Odnosno o svemu onome što nas privuče nekoj osobi, te o životu koji često ne ispadne onako kako smo mislili da će ispasti.

Ukratko o radnji knjige – Daglas Pitersen i njegova žena Koni su u suštini dvije potpuno različite osobe. Ta različitost ih nije spriječila da se zaljube jedno u drugo te da dobiju sina Albija, i da žive naizgled srećnim životom. Da je u pitanju ‘naizgled’ postaje jasno nakon što Koni objavi kako će u braku ostati samo dok Albi ne krene na fakultet.

I tu Daglas počinje svoju borbu za spas braka organizujući njihovo zajedničko putovanje sa ciljem da ožive svoju vezu i da je spase.

Neću vam reći šta će se desiti i koliko će im to sve poći za rukom. Neću jer je upravo to ono što je meni čitanje ove knjige učinilo zanimljivijim. Naravno da sam imala svoje mišljenje, da sam navijala za određenu vrstu raspleta, mada ovo uopšte nije knjiga u kojoj je bitno to kako će na kraju završiti njihova veza.

Ovo je knjiga u kojoj se prepliću dileme i razmišljanja o odgoju djece, o odnosima partnera u vezi, o tome ko koliko i kako doprinosti opstanku te veze. Ovo je knjiga u kojoj ćete sigurno prepoznati obrasce ponašanja koje vidite oko sebe, a možda čak i svoje. I moguće da ćete ih sagledati u nekom novom svjetlu, te ćete odlučiti da ih promijenite, da ne biste došli u Daglasovu situaciju, da vas vaša Koni jednog dana obavijesti kako vam je vezi istekao rok trajanja a da vi to niste ni primijetili.

Meni je posebno bilo zanimljvo čitati o Daglasovom odnosu sa sinom, koji u suštini škripi svo vrijeme i koji on bezuspješno pokušava popraviti. Dobro, otkriću vam da će na kraju naći način da se poveže sa sinom, onako kako nije nikad za cijelih 15-ak godina uspio. I to mi je bio prilično inspirativan dio.

Knjiga ima 440 strana, ali ćete ih vjerovatno iščitati u komadu, jer je pisana pitko i zanimljivo i zabavna je. Navodno je Dejvid Nikols već imao bestseler „Jedan dan“ koji nisam čitala, ali koji bih voljela pročitati nakon ove knjige, jer mi se sviđa njegov način pisanja. A nekako mi se čini da nema bolje preporuke za pisca od te kad nakon jedne njegove knjige poželiš pročitati još neku.

Naravno, neko od vas ima priliku da jedan primjerak dobije od mene na poklon. Potrebno je samo da napišete komentar ispod teksta.

Komentare pišite ispod ovog teksta do nedjelje (13.12.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs i www.delfi.rs

2015-09-19 09.12.33

 

Laguna Knjige o kojima se priča
Objavu teksta podržala Laguna.rs, u skladu sa pravilnikom o reklamiranju na blogu