Autor: Hana Kazazović

Ovaj blog Cyber Bosanka pišem od juna 2009. godine i do sada sam napisala nekih 350 postova. Međutim, odavno mi se javila želja da, na neki način, njime nešto i “zaradim”. I u skladu sa tom mojom idejom ja već nekih godinu dana, možda i više, redovno šaljem mailove i upite za “sponzorisanje” tekstova. Nudila sam različite stvari – da pišem o ovom ili onom a da mi se da proizvod na korištenje, da probam nešto pa pišem o tome i još svašta.  Ali da budem 100% iskrena, od poslatih mailova dobila sam jedva 2-3% odgovora uopšte. A naravno, kako ste i sami mogli primijetiti ako čitate blog redovno, sve su bile odbijenice.

Međutim – desilo se čudo! Jedna firma mi je prije 2 mjeseca odgovorila pozitivno na upit :) Radi se o firmi “Studio Moderna” u čijem vlasništvu (ili kako se to već zove) jeste topshop.ba. Ja sam konkretno tražila WalkMaxx patike jer već 3 godine imam želju da ih probam, a oni su mi odgovorili najnormalnije – da pristaju, da se slažu da mi daju patike, a moj zadatak je da ih pronosam i napišem recenziju. Tako da će ovo što ćete pročitati u nastavku možda ličiti na običnu recenziju proizvoda, a u suštini se radi o mojoj velikoj ličnoj pobjedi i zadovoljstvu što mi se konačno ostvario san da me neko u BiH prepozna kao medij  zanimljiv za ovakvu vrstu “reklamiranja” proizvoda.

Patike WalkMaxx

Patike prije raspakivanja
Patike prije raspakivanja

Ja vam inače nisam neka osoba za sport. Tačnije, ja sam ona što je čitavo školovanje tražila način da izbjegne časove fizičkog vaspitanja, a od sporta sam trenirala samo streljaštvo jer nije zahtijevalo pomjeranje iz mjesta. Međutim, od kako sam počela raditi za računarom intenzivno, pojavilo mi se nekih 8-10 kg viška. Krenuvši u borbu sa njima morala sam se bar malo fizički aktivirati, pa sam odabrala hodanje kao jedinu opciju koju mogu podnijeti.

I tako sam krenula svako jutro da hodam, malo bržim ritmom, nekih 4-7 km. Počela sam zimus, pa se dešavalo da prva pravim prtinu kroz snijeg koji je napadao preko noći. Tada sam hodala u čizmama koje su onako, ne baš za velike razdaljine ali koliko toliko udobne. Međutim, sa dolaskom proljeća pojavio se problem. Od patika imam starke i neke Reebok, ravne totalno. Za izaći naveče, za šta bi drugo meni služile patike :D

I zaista mi je predstavljao problem preći veliku razdaljinu u njima. Noge bi me baš zabolile, posebno tabani, pa sam sve češće odgađala te svoje šetnje jer su mi postale problematične. A na internetu su mi svaki čas iskakali baneri sa WalkMaxx patikama koji kažu “Za savršeno zdrav i lak korak”.

Tad sam na listu svojih blogerskih “ponuda” stavila i ove patike, ne očekujući ništa. I kad sam dobila mail sa potvrdom, skakala sam od sreće kao da se desilo ne znam šta. Stvarno, nije stvar u parama. Patike koštaju 89,90 KM i to je suma koju mi nije problem platiti. Naime, meni je sve preko 100 KM za obuću skupo i teško da ću platiti bilo šta preko te cifre.

Ove moje patike su stigle u jeku onih najvećih vrućina. Asfalt se topio tih dana kad su mi ih donijeli pa sam samo mislila kako ću ih isprobati. Ja sam tražila ove najobičnije crne fitness WalkMaxx patike, a vidim da na TopShopu ima različitih vrsta. Crne sam izabrala zato što su mi nekako najmanje upadne, jer u suštini ove patike djeluju malo tumbasto na nozi. To prvo veče je pala kiša i ja sam presretna jedva dočekala da izađem u njima.

Prvi utisci

I evo ih!
I evo ih!

Zaista, taj prvi izlazak u njima je bio prilično čudan. Nisu one teške, ali im je đon zaobljen i morate pravilno koračati ako ne želite zapinjati po ravnom. Ja jesam nekoliko puta, pa sam čak mislila da sam napravila grešku što sam ih uopšte tražila. Mislim u sebi “Eto ti patike kad moraš sad paziti na svaki korak da ne bi pala na nos!”. Međutim, sve je stvar navike. Nakon 2-3 dana već nisam imala takav osjećaj, a evo nakon skoro mjesec dana koračam kao i u svoj ostaloj obući.

Konkretno, za ovu vrstu obuće kažu da potiče aktivnost čitavog tijela. Ja sam konkretno prvih par dana osjećala laganu bol u nogama prilikom hodanja, posebno ispod koljena. Međutim, opet stvar navike – već nakon 7 dana češćeg hodanja ne osjetim da su mi mišići nešto posebno aktivni, a i ne bole me noge.

Prednosti koje sam lično uočila

Konkretno, ove patike ja lično ne mogu nositi a da nisam skroz ispravljenih leđa dok hodam. A to za mene uopšte nije mala stvar. Naime, ja vrlo često kad hodam spustim ramena, pogurim se i djelujem smlatasto. Ne nosim štikle, da nosim ne bih mogla to tako raditi svojoj kičmi, naravno. Međutim, ove patike me tjeraju da hodam ispravljeno i da ravno gledam ispred sebe. Ako to ne radim tako onda ponovo počnem zapinjati po ravnom. I tu je moje rješenje problema, jer kad hodam ispravljena onda me automatski manje bole leđa.

Druga stvar koju sam na sebi testirala jeste zamaranje nogu. U ovim patikama zaista pređem tih svojih 7 km bez da me zabole stopala. Moguće da bi i u nekim drugim, sportskim na primjer, osjećaj bio isti, ali to ne znam. Znam samo da je meni ta neka moja šetnja u ovim patikama postala ugodna i da se nakon nje ne osjećam umorno i iscrpljeno.

Da li bih i kome preporučila WalkMaxx patike?

U principu, nakon ovog svog ličnog iskutva, mogu preporučiti ove patike za hodanje svima koji vole hodati. Koliko god vremena proveli na nogama sigurno će vam biti ugodnije nego da ste u nekoj drugoj obući, jer će vas tjerati da budete ispravljeni i da pazite na držanje tijela. Za ostale stvari koje se navode uz ove patike (sagorijevanje kalorija, ojačavanje mišića) nemam iskustva. Mada iskreno ja to nisam ni očekivala niti realno mislim da je moguće. Meni je dovoljno što imam udobne patike u kojima mogu hodati dugo a da se ne zamorim.

WalkMaxx patike se mnogima neće svidjeti zbog izgleda. Malo su kabastije u odnosu na ostale i dizajn im svakako nije nešto po čemu su poznate. Tako da, ako tražite lijepu patiku koja će se slagati uz svašta nešto, onda razmislite. Ja sam uglavnom u farmerkama, a i spadam u one kojima je na 1.mjestu udobnost, tako da su meni sasvim OK.

I ono što je meni još važno jeste da nisu propustile vodu kad je kiša, tako da ih mogu nositi i duboko u jesen. Kožne su i lako se održavaju, pa kako stvari stoje cipele za jesen ja sebi neću ni tražiti.

Patike možete naći ovdje http://www.walkmaxx.ba/ i WalkMaxx te na Facebooku – https://www.facebook.com/WalkmaxxBA

*Patike sam dobila na poklon, te ih nisam platila, ali zadržavam pravo na objektivno mišljenje te garantujem da su svaka i pohvala i kritika, iskrene i otvorene.

Kako vam mogu pomoći?: