Autor: Hana Kazazović

Dugo nisam pročitala knjigu zbog koje sam sjela za računar i istraživala istorijske fakte. Knjiga «Orhanovo nasljeđe» autorice Alin Ohanesjan mi je baš to napravila. Pročitala sam je a onda sam još danima vrtila po glavi situacije o kojima govori.

Orhanov deda je nakon smrti ostavio sav biznis svom unuku, a ne sinu. Međutim, kuću u kojoj je odrastao Orhan, te u kojoj žive Orhanov otac i baba-tetka je testamentom ostavio ženi koju ne poznaju. Orhan je dobio zadatak da ode i nađe tu ženu, te da od nje otkupi kuću.

Naravno, njegova potraga, odnosno suočavanje sa tom ženom je ono što čini suštinu knjige, jer će stvari koje on sazna iz temelja promijeniti način na koji on posmatra svoj život, posebno odnose u njemu.

Ne smijem ništa više reći o radnji da vam ne bih pokvarila ugođaj čitanja, da ne bude kao u onom vicu «Tek na kraju ćete saznati da je poštar ubica» :))

Ono što je važno jeste da je knjiga jako zanimljiva i da sam shvatila zašto je porede sa knjigom «Lovac na zmajeve». Mislim da je to najviše zbog naslanjanja na istoriju, tako mi se nekako čini. Odnosno zbog prikaza običnih ljudskih života u svjetlu istorijskih dešavanja o kojima smo inače navikli čitati u novinama ili gledati vijesti.

Ovdje je riječ o progonu Jermena iz Turske i to je ono što sam danima nakon svega guglala i iščitavala. Poslije sam razmišljala i o tome kako često knjiga ostavi veći utisak na čovjeka, nego ne znam koliko vijesti u dnevniku. I o tome kako umjetnost bilo koje vrste može imati uticaj na čovjeka i njegova interesovanja i razmišljanja.

To je svakako tema za posebne tekstove, koje možda nekad i napišem. Za sada vam zaista mogu preporučiti da pročitate «Orhanovo nasljeđe». Ova knjiga je već neko vrijeme na prvom mjestu po prodaji u Laguni, a neko od vas ima priliku da je dobije od mene. Potrebno je samo da ostavite komentar ovdje na stranici ispod teksta.

Komentare pišite ispod ovog teksta do srijede (8.7.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs i www.delfi.rs

2015-06-23 19.44.16

Laguna Knjige o kojima se priča
Objavu teksta podržala Laguna.rs, u skladu sa pravilnikom o reklamiranju na blogu