Autor: Hana Kazazović

Nedjelja je, dan koji često potrošim na sve ono što ne stignem uraditi tokom sedmice, a tu vrlo često spada i čišćenje – generalke. Zato danas pišem o jednoj “stvari” koju ja vrlo često koristim za takve manifestacije i vrlo sam zadovoljna. Znam da ste dosta tekstova o njoj već sreli, ali uvijek su pisani onako uopšteno i meni je iz njih bilo teško povjerovati da to zaista vrijedi. Zato sam sama isprobala i napisaću vam sve samo iz ličnog iskustva.

Radi se o sodi bikarboni, naravno. I o mom ličnom korištenju iste, a koristim je zaista za razne stvari.

Soda bikarbona za čišćenje

Kupatilo i kuhinju čistim isključivo sodom bikarbonom. Čitala sam u nekom tekstu kako se može tako i odlučila da probam. Pospem ja tako po kadi sodu, uzmem spužvicu u ruke i krenem trljati. Nakon par minuta sam zapanjeno gledala u kadu jer je prvi put bila perfektno bijela i sjajna. Naravno, nije to bilo kao u onim reklamama – mahneš krpom i sve postane idealno čisto. Ja sam morala uložiti dosta svog fizičkog rada i spužvu sa onom grubom stranom. Ali – sve sam to radila i sa onim kupovni arfovima, cifovima, domestosima i sličnim skupim čudima pa ta ista kada nikad nije bila tako čista. Od tada isključivo za čišćenje koristim ovaj bijeli prah i zaista sam prezadovoljna.

Soda bikarbona za otčepljivanje odvoda

To mi je inače najmrža stvar i jedno vrijeme sam u svakoj prodavnici dugo iščitavala uputstva za upotrebu onih preparata za otčepljivanje odvoda. Pored toga što su jako skupi od njih me odbijalo i to što su toliko otrovni da je na svakom mnogo veći tekst upozorenja nego tekst o načinu upotrebe. A imam mačke koji svašta nešto vole da liznu i probaju i nisam se usuđivala to kupiti zbog njih. Onda sam pročitala da tu može pomoći soda i jabukovo sirće i odlučila da probam.

Postupak je sljedeći. Naspe se brdašce sode na odvod i onda preko toga jabukovo sirće. To izazove neku reakciju gdje sve kao uzavri. Na sve to se sipa vrela voda. I kad sve oteče dobijete čist odvod. Tako je bilo kod mene sa ova 3 na kojima sam to probala. Moram priznati da sam skakala od sreće jer mi je “eksperiment” uspio.

Soda bikarbona za uklanjanje kamenca

Imam tako neke šerpe u kojima se od vode stvori kamenac. Jednu sam htjela baciti a onda sam se sjetila sode. Nasula sam u nju vodu do vrha pa onda u sve to sodu i jabukovo sirće. Tako sam ostavila do jutra. Ujutro sam samo istresla vodu i dobila šerpu kao novu. Ovo isto se može napraviti i sa limunom (samo voda i limun).

Soda bikarbona za pranje kose

Jedno vrijeme sam i to radila. Sada više ne jer se nisam uspjela uorganizovati da sve fino pripremim i da mi bude na dohvat ruke, ali je inače takođe zanimljivo i prilično efektno.

Uglavnom, možete ili u vodu razmutiti malo sode bikarbone, ili je možete u ruci pomiješati sa vodom u neku vrstu paste pa to tako utrljati u mokru kosu. I tako trljate kao da koristite šampon. Nakon ispiranja, umjesto balzama se može koristiti jabukovo sirće pomiješano sa vodom.

Kosa koju tako perete treba određen period navikavanja. Prvih 2-3 puta djeluje kao da je niste oprali kako treba, dok se valjda vlasište i dlaka naviknu na odsustvi hemije kojom su inače naši šamponi prepuni. Ali nakon toga bude zaista super. E sad, dodatno predstavlja problem okruženje u kojem živimo. Ja na primjer u Zenici kosu moram prati jako često. Ali kad sam bila na Romaniji u posjeti familiji jednom bez problema sam izdržala 7 dana a da mi se kosa nije isprljala. Dakle, puno stvarno zavisi od zagađenosti vazduha u kojem živimo.

Soda bikarbona za pranje zuba

Povremeno umjesto paste za zube na četkicu stavim sodu bikarbonu i njome iščetkam zube. Kažu da pomaže kod izbjeljivanja, ali ja pod jezikom osjetim da zaista budu super čisti, tako da mi je to dovoljno čak i bez tog izbjeljivanja.

Soda bikarbona kao piling za lice

Ne radim to češće od jednom sedmično, naravno. A postupak je sljedeći – na mokro lice prstima nanesem prah i onda kružnim pokretima dobro istrljam lice. Nakon toga se umijem i namažem lice kremom.

Soda bikarbona umjesto dezodoransa

Ovo mi je otkriće godine i omiljena namjena sode bikarbone. Naime, ja godinama imam problem da nađem dezodorans kakav mi odgovara. To znači da zaista neutrališe mirise, odnosno smrad znoja. I kupovala sam ja dosta tako nekih vrsta. Znate kako piše na svakoj – 24h bez mirisa i slično. Radim kod kuće, stavim dezodorans na apsolutno čisto tijelo i nakon 2 sata sama sebi smrdim a da nisam ustala iz stolice. Priznajem, od svih čula meni je to čulo mirisa razvijeno malo više nego što treba i zaista sam osjetljiva na mirise. Onda sam kupovala neke prirodne, pa neke kristale i svašta nešto i uvijek isti problem – čim se malo oznojim smrdi.

I krenem guglati jer sam shvatila da znoj u kontaktu sa dezodoransom stvara taj smrad. Guglala sam prirodne dezodoranse, tijelo bez dezodoransa i slično i našla negdje da se obična soda bikarbona može efikasno upotrijebiti umjesto dezodoransa. Naravno probam. I oduševim se. Čitav dan sam se njuškala, maltretirala muža i zaključila da sam našla svoj idealni dezodorans koji se apsolutno ne osjeti. I traje čitav dan, ali bukvalno. Od prošle godine ga koristim i baš sam zadovoljna.

Kako to radim? Nakon tuširanja na dlan istresem malo praha i vlažnim prstom ga nanesem ispod pazuha. Prah je bijel ali kad se fino rasporedi uopšte se ne vidi. Znoj valjda prilikom spajanja sa sodom bikarbonom ne stvara miris nego se neutrališe, tako da dobijete neutralni efekat. Znam da postoje i prirodni recepti za dezodoranse koji uključuju sodu bikarbonu ali i neka eterična ulja, pa onda dobijete nešto mirisno na ovom principu. Ali je meni to mrsko a i ovo bezmirisno mi savršeno odgovara.

To bi bili načini na koje ja koristim sodu bikarbonu. Vjerovatno ću nekad isprobati i neke druge jer kad već stekneš nekoliko pozitivnih iskustava onda voliš istraživati. Ono što je poenta jeste da je ona bezopasna, odnosno čim je možete jesti i piti, bez problema je možete nanijeti i na tijelo, a o čišćenju da ne govorim. Osim toga, cijena joj je jako prihvatljiva, tako da i sa te strane sve štima. A meni je hemije na vrh glave, pa se trudim da njenu upotrebu smanjim kad god imam priliku.

Imate li vi još neki način za upotrebu sode bikarbone, da i to probam?

Kako vam mogu pomoći?: