Autor: Hana Kazazović

Ovo je knjiga koju sam uzela na mužev nagovor zato što on obožava Keith Richardsa. Kaže da je njemu Keith sinonim za rock’n’roll i redovno mi pušta neka videa u kojima Keith daje intervjue, svira ili čak pjeva. Ja sam ga opet nekako najviše zagotivila u “Piratima s Kariba” i priznajem da mi jeste bio interesantan lik, ali nisam toliki zaljubljenik u muziku ili Rolling Stonese pa da sam jedva čekala da pročitam njegovu autobiografiju.

Nakon čitanja ove knjige mogu reći da bih se zeznula da sam je propustila. Zabavna je i zanimljiva, a kako i ne bi bila kad govori i životu lika koji je živio i živi tako blesav i neobičan život i pri tome se dobro zabavlja. Zanimljivo je bilo pročitati iz kakve je porodice krenuo, kako je u stvari došlo do nastanka Rolling Stonesa, kako su se on i Mick Jagger upoznali, sa kakvim su se problemima suočavali svih tih godina i sl.

Keith je zaista neobičan i zanimljiv lik koji iznad svega voli muziku i uživa u njenom stvaranju i sviranju. To radi sa tolikom strašću i ljubavlju već decenijama i vjerovatno i traje samo zato što je u suštini njegov pokretač upravo ta ljubav.

Da, zanimljivo mi je bilo čitati o njegovoj borbi sa drogama, o tome kako je počeo sa tim, kroz šta je sve prolazio kao ovisnik, kako je bio pod stalnom prismotrom policije i kako je na kraju i došlo do toga da se skine sa heroina.

Zanimljivo je bilo čitati o njegovim nesuglasicama sa Jaggerom, o tome kako su i zbog čega u stvari nastala neslaganja među njima, te o kome kako su to na kraju prevladali i nastavili raditi zajedno.

A posebno je meni bilo interesantno čitati o Keithovom odnosu sa prijateljima koje je sticao na različite načine, ali je svaki od njih imao važnu ulogu u njegovom životu.

Nisam znala koliko voli životinje i taj mi se dio baš svidio. Spasio je psa čak iz Rusije, psa koji im se motao po probama i osvojio cijelu ekipu, ali su Keitha ganjali da mu ga pokažu jer su pretpostavljam znali da će on učiniti sve za njega samo ako ga osvoji. I naravno da jeste, pa je kuče i danas živi srećno na njegovom imanju sa ostalim psima i mačkama.

Fascinantan je njegov život i on je stvarno zanimljiv lik. Sa svojih preko 70 godina i dalje uživa u svirkama iako sada živi mnogo mirnijim životom. Ne znam da li je uopšte moguće u ovom našem vremenu stvarati karijeru kakvu su imali Rolling Stonesi ili Bitlesi ili bilo koja od tih starijih zvijezda. Danas je sve nekako brže i kraće i nemoguće je dostići trajnost koju imaju oni, vjerovatno najviše zbog konteksta u kojem su oni počinjali i vremena u kojem su živjeli. Kako on sam kaže, slušao je neke pjevače godinama a da nije pojma imao kako izgledaju jer ih je slušao na radiju.

U svakom slučaju, mislim da će ova knjiga biti zanimljiva svima koji vole njega ili Stonese, mada vjerujem da bi svi zaljubljenici u rock’n’roll u njoj uživali. Meni, kao nekom ko je prilično operisan od muzike i ko je vrlo malo znao o njima inače, je takođe bila vrlo interesantna, jer ja stvarno volim biografije i uvijek u njima uživam. Nekako mi to dođe kao da se neko vrijeme družim sa tom osobom, a inače vjerujem da od svake osobe na svijetu možemo nešto naučiti.

Ovu knjigu opet poklanjam na jedan netipičan način. Naime, muž je izabrao i njegova želja bi bila da je pokloni prijatelju sa kojim je uvijek vodio razgovore o muzici i Rolling Stonesima. Nažalost, taj prijatelj više nije sa nama, pa je njegova odluka da je poklonimo njegovom duhovnom nasljedniku Rodney C. Trotter.

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs iwww.delfi.rs

IMG_0607