Autor: Hana Kazazović

Prije par dana sam završila sa čitanjem nove knjige Zorana Žmirića „Putovanje desnom hemisferom“ i od tad slažem utiske u glavi sa ciljem da ih podijelim sa vama.

Nije lako, jer je ova knjiga potpuno drugačija od svega što sam čitala i prosto je nemoguće da je uguram u neki žanr ili uporedim sa nekom drugom. A opet, uživala sam čitajući je i svidjela mi se i evo ne mogu lako da se odmaknem od nje, što mi se baš i ne dešava toliko često sa knjigama koje pročitam. Upravo zato pišem o njoj jer tačno znam da tamo, sa druge strane ekrana, postoje ljudi koji će poželjeti da je pročitaju i kojima će se dopasti i kojima želim skrenuti pažnju na nju.

Prvo, Zoran Žmirić je pisac iz Rijeke koji kod mene već ima status „čitam sve što objavi“ uključujući i sve statuse na Facebooku i Twitteru. Naime, pročitala sam njegovog „Blockbustera“, „Snoputnika“, knjigu poezije „Zapisano metkom“ i sve su to potpuno različiti žanrovi i djela koji imaju jednu zajedničku notu – dobru prozu i pripovijedanje, te zanimljiv pristup temi.

Knjiga „Putovanje desnom hemisferom“ je opet nešto drugačije, ne samo kad su u pitanju knjige nego i on sam uopšte. A ja baš volim kad pisci sami sebi pomiču granice i postavljaju izazove i kad i nas čitaoce natjeraju da proširimo vidike.

Nemoguće je prepričati radnju knjige koja se sastoji od 14 priča, međusobno povezanih. Ako bih vam ukratko trebala reći o čemu se radi, onda bih napisala da ona veliča putovanja. Zajedno sa glavnim junakom putujemo različitim, neobičnim i egzotičnim predjelima, a ta putovanja su ujedno i traganja za odgovorima koja često bacaju potpuno drugačije svjetlo na nešto što smo vjerovali da je istina.

U ovom romanu se mašta prepliće sa stvarnošću, ali to sve daje samo dodatnu draž tekstu jer mislim da sam upravo zato cijelo vrijeme imala osjećaj da putujem nekim lijepim, toplim i šarenim predjelima, onakvim kakve bih i sama namaštala pokušavajući pobjeći od stvarnosti koja me okružuje.

Zoranu je inspiracija bio Corto Maltese, ali vam nepoznavanje biografije ovog pustolova Huga Pratta neće umanjiti doživljaj čitanja. To govorim iz iskustva jer – pazite sad – spadam u one koji nisu čitali njegove stripove prije. To je nešto što dodajem na listu za uraditi definitivno jer sam nakon čitanja ove knjige iščitala ukratko neke stvari o Corto Malteseu i potpuno se zainteresovala. Taman da održim tradiciju širenja svojih zapostavljenih vidika opšte kulture jer sam zbog Zoranovog pisanja već tako „naknadno“ gledala film „Blade runner“.

U tekstu koji je Novi list napisao o ovoj knjizi Zoranova urednica knjigu naziva „literarnim apaurinom“. Mislim da je to najbolji opis ovog djela jer me zaista čitanje ove knjige prebacilo u neko drugačije stanje, na neki način umirilo i nisam do sada doživjela takav efekat prilikom čitanja.

Zato bih „Putovanje desnom hemisferom“ preporučila svima koji vole čitanjem putovati – svijetom i maštom. I svima onima koji vole iznenađenja u knjigama, jer je kraj ove knjige upravo takav da sam se na zadnju priču vraćala nekoliko puta, pa onda sve ponovo iščitavala od početka ?

Ne, naravno da vam neću reći o čemu se radi, to ćete vidjeti ako / kad budete čitali knjigu ?

A za sve vas koje zanima knjiga, a i pisanje Zorana Žmirića preporučujem da pratite stranicu https://www.facebook.com/Zmiric.Zoran/