Autor: Hana Kazazović

Od kako je internet ovladao našim životima vode se rasprave na temu hoće li štampa opstati ili se ugasiti, odnosno hoćemo li čitati išta “u papiru” ili samo na ekranu.

Ja već odavno ne kupujem ništa od časopisa ili novina, prosto nemam potrebu za tim. Sve što me zanima nađem online i prošla su vremena kad sam neke dane iščekivala zbog bilo kojeg časopisa ili novina.

Međutim, kad god sam čitala rasprave sa ovom tematikom ili tekstove stručnjaka koji su pisali svoja mišljenja bazirana na iskustvima i znanju, govorilo se o tome kako će opstati kvalitetni časopisi koje će ljudi kupovati zato što su dobri, zato što vrijede i što u njima mogu naći nešto što nema na internetu.

Govorili su – to će biti kvalitetno odštampani časopisi sa dobrim tekstovima i fotografijama.

Govorili su – to će biti časopisi koji će put do svojih čitalaca tražiti na neki novi način, a ne klasično čučeći na polici u trafikama.

Govorili su – to će biti časopisi za zaljubljenike u neku temu, rađeni od istih takvih zaluđe… pardon – zaljubljenika.

Govorili su, a ja sam to što govore čitala i mislila u sebi “Aha, a gdje su vam takvi?”

I onda mi prije par dana u sanduče stigne pošiljka i u njoj časopis “Talas”.

I dok sam čitala “Talas” u mislima su mi bili svi oni stručnjaci koji su najavljivali ovakva izdanja – jer su bili u pravu. “Talas” sam pročitala od prve do posljednje stranice i uživala.

U pitanju je magazin o stvaranju, tako su ga autori nazvali. Kako piše na posljednjoj stranici – “Talas” je časopis koji govori o stvaraocima i stvaranju, a namijenjen je njima i onima koji će to tek da postanu. Priče koje donosimo trude se da predstave ono univerzalno i suštinsko u naporima stvaralaca, očišćeno od efemernog dnevno-političkog trehttp://www.imprimatur.in/nutka. Čuva od zaborava stvaranje, strast, ljubav i naporan rad.

I stvarno je tako. Uz časopis se dobije i CD “Brutal protesta” koji ja mogu ugurati samo u rernu jer nemam više nijedan uređaj sa CD čitačem :D Ali sam našla te iste pjesme na YouTubeu i stvarno sam ih poslušala, kontam da se to pika isto ;)

Autore “Talasa” je okupio Boris Maksimović kojeg znate sa mog bloga jer sam pisala o njegovoj knjizi “Hadžiluk plemenitom snu”. Kome se svidjela njegova knjiga voljeće i “Talas” jer on sam piše nekoliko tekstova u njemu, a okupio je ljude sličnog senzibiliteta koji takođe zanimljivo pišu i biraju zanimljive teme. U suštini je na svemu radila ekipa Imprimatur, male, friške izdavačke kuće za koju osjećam da će raditi sve neke super stvari i pažljivo ću pratiti sve što spremaju.

Ja sam odmah na početku bila oduševljena, pa sam to napisala i na Twitteru

Neću vam pisati detalje o tekstovima, ali moram reći da me oduševila “Riječ urednika”, dopao mi se intervju / priča sa Brutal protestom toliko da sam ih poslušala na YouTubeu, a posebno mi se svidio tekst “Prašuma mogućeg” opet Borisa Maksimovića – o knjizi “Pokoravanje” Mišela Uelbeka. Naime, skoro sam je pročitala i nisam pisala osvrt na nju jer je knjiga i zbunjujuća i zanimljiva i ostavila mi je hiljadu pitanja u glavi. U svom tekstu je Boris sve to super napisao i baš mi se svidjelo čitati kako je on napisao sve ono što ja nisam znala pa zbog toga i odustala od spominjanja te knjige :D Komotno mogu reći – kad porastem želim biti Boris Maksimović, bar kad je pisanje o knjigama u pitanju ;)

Da, časopis izlazi svaka tri mjeseca i ovo je prvi broj. Više o njemu možete naći na http://talas.imprimatur.in/ Može se naručiti online tu, a može se kupiti u knjižarama Kultura (znači nema ga na trafikama).

Jedan primjerak imam na poklon, pa pišite komentar ako ga želite.

Komentare pišite ispod ovog teksta do četvrtka (23.6.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

I da, sve što su govorili je istina – “Talas” je super odštampan i ima super tekstove, dobar dizajn i fotografije. “Talas” se kupuje u knjižarama, za njega se organizuju promocije, naručuje se online a glas do potencijalnih čitalaca se širi internetom. I svakako “Talas” rade zaljubljenici u stvaranje i pišu sa takvom strašću o tome da se to stvarno osjeti.

I da, ovo je još jedan od mojih “komentara” na “Talas”

Preporuka – prije čitanja časopis Talas obavezno pomirisati #čitajsamnom #read #readers

A photo posted by Hana Kazazovic (@cyberbosanka) on