Autor: Hana Kazazović

Knjigu “Ukulele jam” sam izabrala u Buybooku jer je pisalo da je autor rodom iz BiH, a nju je napisao u Danskoj i to na danskom. Pa kad je tamo sa njom uspio, onda je prevedena na puno jezika, između ostalog i na naše, domaće. Zanimalo me o čemu i kako piše neko ko je „obrnuo igricu“, da tako kažem, pa do nas došao onako kako mnogi kažu da jedino do nas i možeš doći – postigavši uspjeh tamo negdje.

Prije nego sam krenula sa čitanjem znala sam samo da je tema knjige Miki, momčić od 15-ak godina, izbjeglica iz BiH negdje na primorju u Hrvatskoj. I znala sam da je Alen u priču upleo mnogo muzike.

Inače ne volim kad znam puno o knjizi, draže mi je da sama otkrivam o čemu se tu radi. Dvije-tri rečenice o tome šta je glavna priča su meni sasvim dovoljne prije čitanja. Zato ni sama ne prepričavam knjige u ovim mojim osvrtima puno, nego pišem o svom ličnom utisku.

A ova knjiga me svezala uz sebe sve dok je nisam pročitala. 360 stranica sam pročitala iz dva cuga bukvalno. I prije nego što vam napišem zašto je to tako, uputila bih jednu veliku molbu autoru:

„Alene, piši još, molim te.“

Zašto je knjiga „Ukulele jam“ ostavila tako jak utisak na mene?

Zato što piše o izbjegličkim, tinejdžerskim danima Mikija bez patetike, a opet sa puno emocija. Ne znam kako da vam to objasnim, ali mene je Miki dotakao na više nivoa i prepoznala sam sebe u njemu. Jer, i sama sam baš u tom uzrastu bila izbjeglica, samo ne na Jadranskom nego na Panonskom moru. I u 80% dešavanja naši putevi nisu bili isti. Ali onih 20% u koje možemo ugurati emocije i razmišljanja, čitala sam sebe. I nešto mislim da bi svaki tinejdžer izbjeglica u ovoj knjizi pronašao i prepoznao isto.

U onom nesnalaženju sa promjenom sredine. U previranju dok se upisuješ u školu i pokušavaš koliko toliko unormaliti svoj potpuno nenormalni život. U nošenju odjeće dobijene iz Crvenog krsta i pokušajima da od ničega napraviš nešto što bar neće odudarati od okoline. Nešto što neće odmah skrenuti pažnju na tebe, da te svi pogledaju sažaljivo jer nosiš patike, iste kao i sve ostale izbjeglice.

Nije se Alen bavio takvim stvarima pretjerano, ali ih je tako lagano provlačio kroz knjigu da od prve do zadnje stranice ne znam gdje sam prestajala biti Hana, šesnaestogodišnjakinja, a postajala Miki. I prijalo mi je da to sve čitam i shvatim da sve one stvari koje su me u tom periodu mučile i koje sam zakopala duboko u sebi, nisu bile moja uobrazilja ili razmaženost, nego nešto što je u stvari posljedica uzrasta i godina u kojima nas je to snašlo.

Knjiga „Ukulele jam“ mi je bukvalno pomogla da sa sobom raščistim neke stvari od prije 2 decenije, da uz njenu pomoć izvratim dušu kao majicu kad obrneš naopako kod oblačenja i da shvatim kako sve ono tad što me mučilo nije mučilo samo mene, nego nas hiljade vjerovatno.

A nisam ni znala da to čuči u meni i da me žderucka decenijama dok nisam krenula sa čitanjem Mikijeve priče.

Uz sve to knjiga je jako zanimljivo pisana i meni se veoma sviđa Alenov stil pisanja. Moram napomenuti da ovo nije njegova autobigrafska knjiga, ali je bazirana na onom što je on vidio i doživio tokom svog životnog puta.

Neću vam pisati neke citate iz knjige, nisam mogla odlučiti koji bih izabrala da upoznate Alenov stil. Ali sam nakon čitanja knjige pronašla ovu kolumnu koju je pisao, o svojoj posjeti Puli i sajmu knjige i jako mi se svidjela. Ona mi je preporuka ako želite da malo bolje upoznate autora i njegov stil pisanja. Klik na link “Reci Bosanac i šuti”

Već ste i sami zaključili da će se ova knjiga najviše svidjeti onima koji su prije dvadesetak godina bili i sami tinejdžeri. Pronaći će se i prepoznati u njoj, to sam sigurna. Ali je svakako preporučujem svima koji vole duhovito-ozbiljne, životne knjige, zanimljivo i kvalitetno napisane.

Jedan primjerak imam na poklon, pa pišite komentar ako ga želite.

Komentare pišite ispod ovog teksta do četvrtka (14.7.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Buybookove knjige se mogu kupiti u knjižarama u BiH, ali i na web stranici http://www.buybook.ba/

ukulele jam2