Autor: Hana Kazazović

Ne znam koliko sam u ovom momentu dobra osoba za pisanje utisaka o knjizi „Čaj od šljiva“ Lazara Džamića. Kad kažem „ovom momentu“ mislim na zadnjih nekoliko godina od kako u meni sve intenzivnije kuha želja da odem sa ovih prostora negdje gdje je život po mogućnosti potpuno drugačiji u odnosu na ovaj ovdje. Jer, mene kad poklopi muka zbog života ovdje, ja poželim otići negdje gdje su ljudi hladni, okrenuti poslu i drže se pravila slijepo, toliko slijepo da bi to većinu iritiralo. A ja to poželim, zato što me od javašluka i merhametluka na Balkanu uglavnom spopada muka.

Baš zbog toga sam željela pročitati knjigu „Čaj od šljiva“ koja govori „O Srbima, Englezima i fantaziji emigracije“. Da vidim kako te razlike opisuje autor kojeg inače cijenim i koji me oduševio u nekoliko predavanja u kojima sam ga imala priliku poslušati na internetu.

Željela sam pročitati koliko se razlike koje on opisuje uklapaju u sliku koju sam sama na neviđeno formirala o nama ovdje i njima tamo. Da vidim jesam li bila u pravu ili sam možda, pod utiskom svog ovog mulja ovdje, sliku od tamo možda malo previše idealizovala.

Šta da vam kažem sad, nakon čitanja? Osim da sam pročitavši knjigu shvatila da stvari nikad nisu crno – bijele i da možda meni ovakvoj ipak ne bi u potpunosti odgovarala sredina 100% drugačija od ove, onako kako je s vremena na vrijeme poželim. I shvatila sam da ima stvari koje bih tako voljela preslikati iz mentaliteta Engleza i primijeniti na naše ljude, ali ima i puno onih koje mi možda bolje leže ovdje kod nas. I koje bi vrijedilo njegovati i truditi se da opstanu zauvijek.

Možda bi najiskrenije bilo da kažem da nemam pojma kako je tamo, znam samo kako je ovdje. I koliko god vjerovala autoru i njegovim razmišljanjima, stavovima i utiscima, ja bih to stvarno voljela sve sama probati i uvjeriti se na svojoj koži. Što ne znači da hoću, jer sam nekako u fazi kad u teoriji znam da bih mogla, ali mi fali snage, a možda i još malo želje, da teoriju isprobam u praksi.

Ali da ne davim više sa onim šta bih ja, da se vratim na knjigu.

Zanimljiva mi je bila za čitanje i mislim da bi mogla biti poučna mnogima. Poučna u smislu da shvatimo šta je ono što bismo mogli popraviti, a šta je ono što je naša prednost. Kako me samo nervira kad znam da bismo svi ovdje mogli živjeti bar 20 puta bolje da smo samo malo pametniji, organizovaniji i spremniji na učenje, napredovanje i – najvažnije od svega – prihvatanje drugačijeg razmišljanja i stavova. I da krenemo od toga da nismo najpametniji i da o svemu možemo još puno naučiti.

Takvu je poruku meni prenijela knjiga „Čaj od šljiva“, odnosno tako sam je ja doživjela. Jer mi je ona u suštini nešto kao zanimljiv presjek kroz ono šta smo i šta bismo mogli biti. To je knjiga koja će vas potaknuti da razmišljate i analizirate, da se okrenete oko sebe i zapitate „A da li je baš tako?!“ Nije dugačka i obimna, ali je taman tolika da vam se uvuče u glavu i da vas dugoročno kopka sa svojim porukama i poukama.

A ja ne znam šta bih drugo poželjela od bilo koje knjige :)

Za sve koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs i www.delfi.rs

IMG_0328

Laguna Knjige o kojima se priča
Objavu teksta podržala Laguna.rs, u skladu sa pravilnikom o reklamiranju na blogu