Tajni zivot drveca i Skriveni zivot zvotinja

Moram prosto da napišem nekoliko rečenica o ovim knjigama, jer možda ne znate za njih ili ste čuli ali niste sigurni da li vrijede čitanja. Progutala sam obje za vikend i da – itekako vrijede i hoću da to ostane zabilježeno, kao preporuka i podsjećanje na knjige koje zaista vrijedi pročitati.

Naravno, samo pod uslovom da volite prirodu i da ste se i sami nekad već pitali da li drveće komunicira i ako da kako, da li životinje osjećaju tugu i da li se na primjer zabavljaju.

Ja sam prvo “drveće” počela čitati na engleskom pa odustala jer realno ne znam skoro ništa od termina – naziva drveća na engleskom i smaralo me da stalno potežem “translate”. Onda sam dobila priliku da ih čitam na domaćem jeziku i to je potpuno druga priča.

Autor je šumar u Njemačkoj i godinama posmatra i izučava drveće, a koliko sam upratila na svom imanju ima isto jako puno životinja. I sve je pisao razumljivim jezikom, na način da lako shvatite i neke komplikovanije stvari.

Poput toga kako drveće stvarno komunicira. Kako upozorava komšije na opasnost. Koliko drvo “boli” kad ga napadnu djetlići ili neki insekti i kako se brani. Koliko drvo može živjeti i zašto i panj ima važnu ulogu u šumi.

Ili o životinjama – kako srne tuguju kad ostanu bez mladog i zašto je taj proces važan. Koliko dugo krpelj može bez hrane i koja je inače njegova funkcija na ovom svijetu. Kako neke ptice upozoravaju na opasnost čak i kad se time izlažu dodatnoj opasnosti za sebe. I koliko su samo gavrani posebni i koliko im je nepravde naneseno kroz istoriju, pa su se jedva oporavili.

Ako volite znati više o svijetu oko vas, ovo su knjige koje nećete ispustiti iz ruku dok ih ne pročitate. Pa eto da ne bude da niste znali, jer sam i ja tek skoro saznala za njih :)

Prijavom na moj newsletter možete jednom do dva puta mjesečno dobijati moja promišljanja i pisanja, sadržaje koje ocijenim zanimljivim i korisnim, interesantnim ili zabavnim, te teme koje inspirišu ili vas tjeraju da se zamislite i stvari koje mogu pomoći u boljem / kvalitetnijem životu.Besplatno je. Neću vas spamovati i neću vašu adresu nikome proslijediti. Možete se odjaviti kad god poželite.