Autor: Hana Kazazović

Kad je brat prije 15-ak godina trebao da ide u Englesku i da ponese tamo nekoliko suvenira iz BiH, bili smo na muci. Šta ponijeti a da nije teško, a da je istovremeno originalno ili zanimljivo. Ne sjećam se više šta su mama i tata odabrali, ali mi se čini da je bila neka fotomonografija.

Ja sam opet u jednom periodu života bila vlasnica prodavnice suvenira u Zenici i tih nekoliko godina sam u potrazi za inspiracijom mislim pregledala sve što se uopšte igdje može naći u ponudi.

Od tog mog poslovnog iskustva sa radnjom mi je ostao neki radar u glavi da ugledam i prepoznam nešto što bi meni moglo biti zanimljiv suvenir, čak i kad možda nije osmišljen i napravljen sa tom namjerom. Upravo u tu vrstu spadaju ova dva suvenira koja se bez problema mogu koristiti i za ličnu upotrebu :)

Bojanka za odrasle “Čarobna zemlja”

Neki dan sam prolazila pored trafike i ukopala se u mjestu ugledavši ovu bojanku.

Vjerujte mi da je meni nedavno palo na pamet kako bi bila super ideja da imam bojanku sa domaćim motivima, jer su mi dosadile one neke ribe i mandale bez značenja koje bojim inače. I par mjeseci nakon što sam to pomislila ugledam baš to što mi je otprilike bilo u glavi zamišljeno. Napravila Narcisa Turković. Pronašla sam na Facebooku stranicu na kojoj se možete raspitati za detalje, evo ovdje – https://www.facebook.com/bojankazaodrasle/

A inače bojanku možete pronaći na trafikama iNovina mislim, bar sam je ja tu kupila. Cijena joj je na trafici 9,00 KM.

Slikala sam stranicu na kojoj piše koji sve BiH motivi imaju unutra, i par primjera. Možda vam ovaj vid zanimacije nije blizak, ali ja volim da se igram sa bojicama, a na Facebook stranici sam vidjela da neki koriste i vodene boje, tako da može baš biti zanimljivo i opuštajuće.

Uglavnom, motivi koji su unutra su: Baščaršija – Sebilj, Gazi Husrev-begova džamija, Katedrala Srca Isusova u Sarajevu, Vijećnica, Rodna kuća Ive Andrića, Manastir Dobrun kod Višegrada, Stari most u Višegradu, Šujica (selo kod Tomislavgrada i rijeka), Stari most u Mostaru, Vodenice kod Jajca, Gradačačka tvrđava, Tešanjska tvrđava, Stari grad Srebrenik, Tvrđava Ostrožac, Počitelj, Kraljeva Sutjeska, Blagaj, Stolac – Radimlja, Grad Tuzla, Etno selo Čardaci kod Viteza, Lukomir.

I svakako je super suvenir – tekstovi su na engleskom i za svaki motiv ima objašnjenje šta je i po čemu je značajno. Ako  ovo poklonite nekom strancu, moći će i da se zabavi, ali i da nauči nešto o Bosni i Hercegovini.

Knjižica “Bosanska kuhinja” – sa receptima

Ova mala knjižica je mene oduševila. Izdanje je “Vrijeme” Zenica, dizajn je super (Kenan Zekić), ilustracije Amira Idrizovića simpatične baš i predivno se uklapaju uz tekst koji je pisao Muamer Spahić.

Unutra su i recepti za neka najpoznatija jela, pa se može nešto i skuhati. A najbitnije od svega – postoji i domaća i engleska verzija. Može se naći mislim u knjižarama, ja sam viđala isto i na iNovine trafici, a svakako ima i IK “Vrijeme” koju možete pitati za detalje ovdje. Čini mi se da joj je cijena 15 KM.

Tu su i fotografije sadržaja i par stranica da vidite i sami kako izgleda. Manji je format knjige (12×17 cm) i ima 160 stranica.

U svakom slučaju, obe knjižice mogu poslužiti kao suvenir i mislim da ja ubuduće neću puno razmišljati kad mi budu zatrebali :)


 — —