Autor: Hana Kazazović

Prije nekoliko mjeseci sam na Facebook stranici zamolila da mi pratioci napišu preporuke za knjige koje su im se dopale, da ne bude da stalno ja nešto preporučujem a ne slušam nikoga. I dobila sam stvarno puno preporuka koje planiram iščitati, a jedna od njih je i “Sveta plava” Christophera Moorea (hvala, Marinela).
Zainteresovala me je zato što, iako volim umjetnost, o njoj i ne znam baš previše, posebno ne o slikarima i njihovim životima. Koliko sam uspjela prije čitanja saznati ovo je knjiga koja se bavi upravo njima na jedan poseban način, pa sam odlučila da joj među prvima dam šansu.
Nakon čitanja mogu reći da je ovo jedna od najneobičnijih knjiga koje sam čitala i da je ovo bilo baš zabavno iskustvo.
Naime, Christopher je uzeo hrpu činjenica iz života impresionističkih slikara iz perioda cca oko 1870. godine u Parizu, iz biografija i knjiga o Renoaru, Lotreku, Moneu, Maneu, Pisaru, Van Gogu… i onda ih sve upleo u jednu izmaštanu, blesavu, simpatičnu i prilično zabavnu priču. Uvezao ih je sve zajedno, dodao im valjda sve ono što mu je palo na pamet, ukrasio humorom i mrvom činjenica, te tako dobio djelo koje sam čitala i svađala se sa njim govoreći “Ma daj, baš je to tako bilo, aha!”, “Jesi normalan, bolan?!” i sl. Srećom je na kraju opisao i popisao šta od svega jeste stvarni detalj (vrlo malo toga) a šta mašta. Ima vrlo bujnu maštu :D
Ali je zato ovo knjiga koju sigurno neću zaboraviti, a eto mi mrva fali i da posegnem za nekom od stvarnih biografija, jer me on namaštavši sve ove priče i karikirajući događaje zainteresovao da saznam kakvi su stvarno bili.
Ono o čemu još razmišljam nakon čitanja knjige je kako mi je teško zamisliti ta vremena u kojem je Pariz bio preplavljen slikarima. Kažu da ih je bilo oko 18.000 i nešto kontam da je to otprilike kao što sad na sve strane imamo fotografe. Teško mi je zamisliti i da je bilo toliko teško doći do boja i same načine na koje su se boje spravljale. Mislim znam da je sve to tako bilo ali iz ove moderne perspektive nekad mislim kako mi puno toga uzimamo olako.
Ono što sigurno znam je da će se ova knjiga dopasti ljudima koji vole umjetnost, posebno slikarstvo, i koji vole na talasima mašte uploviti u neke potpuno neočekivane priče :)
Knjigu naravno poklanjam. Neobično je i urađena jer slova u njoj (u skladu sa naslovom) nisu crna nego plava i to je baš simpa detalj.

Način da osvojite knjigu je pisanje komentara na Facebook stranici, ispod posta. Ukoliko je želite, komentare pišite na post – link ovdje do petka (05.07.2017.) u 12 sati. Ja ću onda random metodom jednog dobitnika izabrati i dobiće ovu knjigu :)

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs iwww.delfi.rs

Želiš obavijest na email kada bude objavljen novi tekst?